Těhotenská cukrovka a vánoční cukroví: jak na něj?
Team DiaMáma – Mgr. Lucie Guilleminot | 2.12.2025
Na první pohled by se mohlo zdát, že těhotenská cukrovka a cukroví nejdou dohromady. Ale nemusí to tak být. Jak si užít vánoční cukroví i při těhotenské cukrovce?

Vánoce jsou často vnímány jako období, kdy se vše točí kolem dárků a jídla, kdy je na stole hodně pochutin a kdy si tzv. dopřáváme. Každý jsme více či méně podlehli konzumnímu myšlen, kdy více dárků, jídla a prostě všeho znamená lepší Vánoce. Trochu jsme tak pozapomněli, že Vánoce mají být hlavně časem klidu, radosti a setkávání se.
Pokud máte těhotenskou cukrovku, možná vás trápí, že vám vyšla zrovna na Vánoce a řešíte, jestli letos můžete vůbec cukroví ochutnat. V první řadě – Vánoce nejsou jen o cukroví a i Vánoce bez cukroví jsou pořád Vánoce. Pokud vás trápí, že bez klasického cukroví to nejsou ty pravé Vánoce, je třeba si uvědomit, že jsou to jen jedny Vánoce a před sebou máte ještě hodně krásných svátků se svojí rodinou.
Abychom ale jen nemoralizovali – dobrá zpráva je, že existuje i cukroví, které můžete. Jen je potřeba vědět, po jakém sáhnout a kdy.
Tak trochu jiné vánoční cukroví
Klasické vánoční cukroví je často plné cukru, bílé mouky, polev a krémů, marmelád… prostě rychlých sacharidů, které prudce zvyšují glykemii. Při těhotenské cukrovce je cílem minimalizovat rychlé cukry a preferovat suroviny, které se vstřebávají pomaleji. To je přesně důvod, proč je ideální vybírat cukroví bez cukru, bez pšeničné mouky, zato s vyšším podílem ořechů nebo ořechové mouky, vajec, másla a s minimem (nebo úplně bez) sladidel. Takové cukroví má nižší glykemický index a pořád dobře chutná. A kdo ví, třeba si některé druhy oblíbíš natolik, že už se stanou tradiční součástí tvých Vánoc i po cukrovce.
Jak správně jíst vánoční cukroví při těhotenské cukrovce
Mít vhodné cukroví ještě neznamená, že ho můžete uzobávat po celý den. Ideálně zařadiť pár kousků k svačině a doplnit ho o zdroj bílkovin (tvaroh, kefír…). Pokud jsou některé druhy bohatší na sacharidy, raději se po svačině změřte glukometrem, ať máte jistotu, že si tuhle pochoutku můžete dopřát bez starostí. Cukroví chutná ještě lépe před nebo po zimní procházce.

5 ověřených nízkosacharidových vánočních receptů
Recepty níže obsahují sladidla. Při těhotenské cukrovce můžeze v malé míře použít stévii, xylitol a čekankový sirup. Jako se vším platí, že čím méně, tím lépe. Ideální je sladidla vynechat úplně, protože některá mohou nadýmat si způsobovat ve větším množství zažívací potíže. Pokud recepty obsahují rum, v těhotenství jej nahraď rumovou trestí.
Low-carb vanilkové rohlíčky
Vánoční klasika v nízkosacharidové podobě neobsahuje tradiční mouku ani přidaný cukr, těsto je s mandlovou moukou, máslem, vaječnými žloutky a sladidlem – Low carb cukroví vanilkové rohlíčky,
Kakaové cukroví – LC
Pokud máte chuť na něco čokoládového, tohle těsto s kakaem si můžete upravit do různých tradičních tvarů – Kakaové cukroví.
Raffaello kuličky
Z receptu na Raffaelo vosí hnízda použijte jen recept na hmotu a vytvořte z něj kuličky, které obalíte v kokosu. LC salko už obsahuje hodně sladidla, můžete ho třeba ale zkusit připravit pro někoho ve svém okolí, kdo nemá těhotenskou, ale klasickou cukrovku – Raffaello vosí hnízda.
Makové cukroví
Při těhotenské cukrovce jsi upečte bez slepování marmeládou. Díky máku má zajímavé vzorování, které nás baví – Makové cukroví.
Zázvorky nízkosacharidové
Se zázvorem v těhotenství opatrně – není úplně zakázaný, bývá součástí přípravků proti těhotenské nevolnosti, ale reálně si můžete dát občas jeden kousek. Tohle cukroví má tak trochu perníčkový nádech – zázvorky nízkosacharidové.

Recepty na cukroví zcela bez sladidel
Chcete si připravit cukroví zcela bez sladidel a nebojíte se jít do ještě více netradičních variant? Máme pro vás i recepty, které možná nevypadají jako klasické cukroví, ale stále si na těchto dobrotách můžete pochutnat nejen na Vánoce.
Skořicové sušenky – 100 g mletých vlašských ořechů, 1 bílek, ½ lžičky skořice. Vše smíchejte, vytvarujte na plech malé placičky nebo kuličky, které zplošte vidličkou. Pečte na 160 °C cca 10 minut.
Tvarohové minirohlíčky – 100 g tučného tvarohu v kostce, 50 g mletých mandlí, 30 g másla, mletá vanilka. Vše smíchejte a vypracuj těsto. Z těsta vytvořte na plechu tvar rohlíčků. Pečte na 170 °C cca 12-15 minut do lehkého zrůžovění.
Sýrovo-ořechové sušenky – aneb cukroví nemusí být jen sladké. Tuhle variantu by mohli ocenit i ti, kteří budou po všem to vánočním mlsání přeslazení.
Ingredience: 100 g tvrdého sýra (eidam 30–40 %, parmazán nebo čedar), 40 g mletých lískových ořechů, 1 vejce, špetka soli (podle druhu sýra nemusí být potřeba), bylinky nebo kmín
Postup: Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte s ořechy a vejcem. Vytvarujte malé placičky a pečte je 10–12 min na 180 °C.
Závěrem
Vánoce s těhotenskou cukrovkou nemají být o zákazech, ale o chytřejších volbách. Díky receptům bez cukru a bez klasické mouky si můžete dopřát sladkou chuť svátků a přitom udržet glykémii v bezpečném rozmezí.
Pokud chcete více informací o tom, jak zvládnout těhotenskou cukrovku v klidu a bez stresu, podívejte se na program Diamáma — nabízí podporu a spoustu receptů. K dispozici jsou i vzorové jídelníčky a rady a tipy od specialistů na těhotenskou cukrovku.



