Podzim: Sezónní potraviny při těhotenské cukrovce

Team DiaMáma | 28.9.2025

Podzim kromě barev přináší také mnoho sezónních potravin, které byste při těhotenské cukrovce rozhodně měli zařadit do jídelníčku. Které to jsou?

Podzim: Sezónní potraviny při těhotenské cukrovce

Podzimní plody jsou pestré a zdravé, ale s těhotenskou cukrovkou je třeba přemýšlet nad obsahem sacharidů, glykemickým indexem (GI) a glykemickou náloží (GN). 

Neméně důležitý je samozřejmě celkový náhled na stravu pro ženy s těhotenskou cukrovkou. Strava by měla být převážně založena na tzv. základních neboli skutečných potravinách. Jedná se o potraviny, které mají jednoduché složení a jsou co nejméně zpracované. K základním potravinám patří maso, ryby, vajíčka, mléko a mléčné výrobky, zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné obiloviny a kvalitní výrobky z nich (např. kváskové pečivo), ořechy a semínka. Tyto potraviny jsou bohaté na vitamíny, minerální látky, vlákninu a další důležité živiny, které podporují naše zdraví. Proto by měly tvořit základ našeho jídelníčku.

Při sestavování vyváženého jídelníčku při těhotenské cukrovce je cílem udržet stabilní hladinu glukózy v krvi, která minimalizuje riziko pro matku i dítě. Jídelníček by měl obsahovat živiny, které poskytují rovnoměrné a postupné uvolňování energie, podporují zdravý vývoj plodu a přispívají k všeobecnému zdraví matky.

Podzim: Sezónní ovoce

Jablka

Mají střední GI (36–44). Jablka jsou jedním z vůbec nejoblíbenějších druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Nabízejí nejen širokou škálu chutí a textur, od velmi sladkých až po osvěžující kyselá, od křupavých po měkká, ale jsou také bohatým zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Obsahují vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi (středně velké jablko může obsahovat až 4 g vlákniny). Navíc jsou plná vitamínu C, draslíku a antioxidantů, které posilují imunitní systém, snižují zánět a pomáhají chránit srdce a cévy před poškozením volnými radikály. Většina těchto cenných látek se nachází ve slupce, proto je ideální konzumovat jablka neloupaná. Při těhotenské cukrovce budou vhodné méně sladké odrůdy, jako jsou například Granny Smith, Idared nebo Braeburn, i když rozdíl v obsahu sacharidů mezi odrůdami nebývá příliš velký. 

Jablka jsou perfektní jako rychlá, zdravá svačina – samozřejmě ne samotná, ale společně s dostatkem bílkovin. Skvěle se hodí i do nejrůznějších pečených dezertů. Můžete je zkombinovat také s masem, například kuřecím nebo vepřovým, kde jejich sladkokyselá chuť vytvoří dokonalý chuťový zážitek.

Podzim: Tipy na recepty

Podzim: Sezónní potraviny při těhotenské cukrovce

Hrušky

Podobné jako jablka, nižší GI (33–38). Zasytí, když se sní i se slupkou. V hruškách najdeme velký podíl vitamínu C a E. Kromě toho i vitamín B1, B2, B3 neboli niacin a vitamín B9, jinak také kyselinu listovou. Z minerálních látek hrušky obsahují hlavně hořčík, železo a velký podíl draslíku. V menší míře mají také vápník, měď, mangan, fosfor, bor a zinek. Hrušky jsou lepším zdrojem minerálů než jablka. Dodají nám hodně vlákniny. Ta je z velké části tvořená nerozpustnou vlákninou bohatou na lignin.

Hrušky jsou také skvělou volbou ke svačině, v kombinaci s bílkovinami. Výborně se hodí i do pečených dezertů, ovocných salátů a můžeme je zapékat i s masem. 

Podzim: Tipy na recepty

Švestky

Čerstvé mají střední GI (40–53), sušené (švestky) už vyšší, proto pozor na množství. Také švestky nabízí široké spektrum zdravotních benefitů. Jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá zpomalovat trávení a vstřebávání cukrů, což je důležité pro udržení stabilní hladiny glukózy v krvi. Díky vysokému obsahu antioxidantů, jako jsou polyfenoly, švestky pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle, což může přispět ke snížení zánětů a ochraně buněk před poškozením. Švestky jsou navíc bohaté na vitamíny C a K, které posilují imunitní systém, a obsahují draslík, což je klíčová minerální látka pro regulaci krevního tlaku a podporu zdraví srdce.

V kuchyni jsou čerstvé švestky neuvěřitelně všestranné. Můžete je přidat do jogurtu či tvarohu, a připravit si tak zdravou svačinu nebo snídani. Jejich sladká a šťavnatá chuť je ideální do salátů. Pečené švestky se skvěle hodí jako příloha k masu nebo jako základ pro zdravé dezerty. 

Podzim: Tipy na recepty

Ořechy (vlašské, lískové)

Prakticky neobsahují sacharidy, mají zdravé tuky a vlákninu. Jsou výbornou volbou ke svačině i jako doplněk k ovoci. Vlašské a lískové ořechy jsou bohaté na vitamín E, který má antioxidační účinky a podporuje zdraví cév. Obsahují také hořčík a omega-3 mastné kyseliny, které snižují záněty a podporují zdraví srdce. Ořechy jsou také dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správný metabolismus sacharidů a zdraví nervového systému.

Podzim: Tipy na recepty

Podzim: Sezónní potraviny při těhotenské cukrovce

Podzim: Sezónní zelenina

Dýně

Má nízkou energetickou hodnotu, ale vyšší GI (65–75), proto je lepší ji jíst s bílkovinou a tukem (např. dýňová polévka se smetanou). Dýně jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a různé antioxidanty. Například oranžové dýně mají ve slupce betakaroten a další karotenoidy, které snižují záněty v těle.

Mezi populární druhy patří máslová dýně, muškátová dýně nebo dýně Hokkaido, kterou lze jíst i se slupkou. Další zajímavou odrůdou je špagetová dýně, jejíž vláknitá dužina po upečení připomíná špagety, a je tak skvělou náhradou za těstoviny v nízkosacharidové stravě. V kuchyni můžeme dýni využít na mnoho způsobů. Skvěle se hodí na přípravu krémové polévky, dýňového pyré, pečených hranolků nebo ji můžeme upéct spolu s jinou zeleninou jako výbornou a zdravou přílohu. Dýně má své místo i ve sladké kuchyni, kde se dá využít na pečení různých dezertů – bez cukru a klasické mouky, aby byly vhodné při těhotenské cukrovce.

Podzim: Tipy na recepty

Červená řepa

Obsahuje sacharidy, GI cca 64, ale díky vláknině střední GN. Červená řepa je výborným zdrojem mnoha prospěšných látek, včetně vlákniny, folátu (vitamínu B9), manganu, draslíku, železa a betainu. Obsahuje také přirozeně se vyskytující dusičnany, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý, podporující zdraví srdce a zlepšující krevní oběh.

Pro ženy s těhotenskou cukrovkou je však důležité konzumovat červenou řepu s opatrností, protože obsahuje více sacharidů, které mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi. Nejlepší je zařadit červenou řepu do jídelníčku v menších porcích a kombinovat ji s bílkovinami a zdravými tuky, což pomáhá zpomalit vstřebávání cukrů a stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Mladé menší bulvy lze jíst i syrové. Ty větší budou lépe chutnat vařené, pečené či kvašené. Tepelně upravená a následně vychlazená řepa je vynikající do salátů nebo jako součást různých zeleninových pokrmů. Její sladká a zemitá chuť se skvěle doplňuje třeba s kozím sýrem a také s tuňákem.

Podzim: Tipy na recepty

Podzim: Sezónní potraviny při těhotenské cukrovce

Celer, zelí, kapusta, růžičková kapusta

Nízký obsah sacharidů, nízký GI, výborná volba. Zelí a kapusta jsou bohaté na vitamin C, který je silným antioxidantem podporujícím imunitní systém a zdraví pokožky. Vitamin K1 je důležitý správné srážení krve, v kysaném zelí pak nalezneme i vitamín K2 nezbytný pro zdraví kostí. Tyto druhy zeleniny obsahují také vápník a hořčík, které podporují zdraví kostí a kardiovaskulární systém.

Podzim: Tipy na recepty

Zajímá vás více o stravování při těhotenské cukrovce? Náš komplexní program DiaMáma vám ukáže jak na to. Skupina odborníků vás provede změnou životního stylu a stravování, abyste zvládli těhotenskou cukrovku v klidu a beze strachu o vaše zdraví či zdraví vašeho dítěte. Pro více tipů na vaření a chutných receptů nás nezapomeňte sledovat také na našich sociálních sítích.

Team DiaMáma

Team DiaMáma

Team specialistů na těhotenskou cukrovku. Připravujeme pro vás vzdělávací články a program DiaMáma, aby pro ženy bylo jednodušší zvládnout těhotenskou cukrovku v klidu. Bez strachu a hladu. S pěknými výsledky.

Další články, které by vás mohly zajímat…

Dopřejte sobě a svému miminku více.

Vzorové jídelníčky, tipy na zdravé recepty a komplexní informace.

 

V našich článcích najdete základní informace. To pravé „zlato“ na vás čeká v našem programu DiaMáma

Vzorový jídelníček při těhotenské cukrovce na 3 týdny, tipy na vhodné zdravé recepty pro snídaně, svačiny, obědy i večeře. Podpora odborného teamu a mnohem více.

950 Kč

celková cena včetně DPH

Přístup na 12 měsíců.