Grilování s těhotenskou cukrovkou
Team DiaMáma | 23.6.2025
Grilování s těhotenskou cukrovkou – jak si užít grilování se vším, co k tomu patří, a přitom si udržet glykémie v normě? Máme pro vás pár tipů…

Teplé letní večery přímo vybízí k posezení venku a pochutnání si na dobrotách z grilu. Jak připravit hostinu chutnou a zároveň bezpečnou pro nastávající maminku s těhotenskou cukrovkou? Důležité je zaměřit se na vhodné suroviny a způsob přípravy. V článku naleznete pár tipů, jak na to.
Grilování s těhotenskou cukrovkou – Co je vhodné grilovat?
Libové maso
Drůbeží prsa je lepší před grilováním naložit do marinády z olivového oleje. Abyste je moc nevysušili, můžete grilovat buď pomaleji prsa vcelku s použitím teploměru do masa, nebo naprudko nakrájená na tenké plátky. Marináda se bude hodit i na kuřecí stehenní řízky.
Z vepřového masa lze vybrat kotlety – bez kosti i s kostí, steaky z krkovičky, žebírka. Vepřovou plec či krkovici také můžete ogrilovat v celku a použít na přípravu trhaného masa.
Nabídka kvalitních hovězích steaků je dnes již široká, na gril je vhodné vyzrálejší maso, např. flank steak, stařený vysoký roštěnec (rib eye) či nízký roštěnec (striploin).
Na grilu se dá připravovat i zvěřina, například kachní a husí prsa, či kančí, dančí a srnčí hřbet nebo svíčková. Chutnou variantou jsou i čerstvé nebo povařené klobásky a také placičky či válečky z mletého masa, drůbežího, vepřového, hovězího i třeba jehněčího – čevabčiči, hamburgery, kebaby a kofty, řecké bifteky a další. Rovněž můžete kuličky z mletého masa nebo na kostky nakrájené libovější maso napíchat s dalšími surovinami jako špízy.
Na ochucení masa je nejlepší použít základní suroviny, buď posypáním přímo na maso – sůl, pepř, chilli, bylinky, nebo ve formě domácí marinády. Vhodným základem marinády je olivový olej, do kterého můžete přidat již výše zmíněné bylinky, pepř, dále třeba česnek, cibuli. Dobrým tipem je citronová šťáva – maso pak bude křehčí.
Sýry
Maso nemusí být jedinou volbou na grilování. Dnes už v obchodech naleznete i poměrně širokou nabídku sýrů vhodných právě na gril. Mají pevný povrch jako třeba Hermelín a nebo se vůbec neroztékají – jedná se o bílé „vrzavé“ sýry typu halloumi, dále slovenský pološtiepok a oštěpek a nebo indický panýr.

Přílohy
Skvělou variantou přílohy je grilovaná zelenina. Klasika jsou cukety, papriky a cibule. Také masitější rajčata a lilek. Grilovat je možné i zelený chřest, jeho sezóna je na jaře. Houby představují další bezva možnost pochoutky, která vám nezvýší glykemii. Grilované klasy cukrové kukuřice jsou na grilpárty velmi oblíbené, avšak pozor, obsahují větší množství sacharidů.
Zelenina je skvělou přílohou i v syrovém provedení. Obsahuje spoustu antioxidantů, vitamínů a minerálů a také vlákniny. Syrovou zeleninu, jako jsou různé listové saláty, rajčata, papriky, okurky, ředkvičky a kedlubny, můžete jen obyčejně nakrájet na kousky a nebo z ní připravit salát s jednoduchou zálivkou z olivového oleje a citrónové šťávy či jablečného octa.
Omáčky a dresinky
Kečup, barbecue omáčky nebo sladké hořčice mohou mít vysoký obsah cukru, případně i škrobu, který má také vysoký glykemický index. Doporučujeme připravit si domácí dipy – např. řecký jogurt s česnekem a bylinkami, avokádový dip (guacamole), nebo zakoupit hořčici bez přidaného cukru.
Pečivo
Vyhýbejte se bílému pečivu, bramborovému salátu s majonézou nebo těstovinám. Místo toho sáhněte po kvalitním celozrnném nebo nízkosacharidovém pečivu (a to v menším množství), zeleninových a luštěninových salátech, grilované či syrové zelenině nebo třeba „bramborovém“ salátu, kdy použijete více zeleniny a méně nebo i žádné brambory a místo majonézy zakysanou smetanu či řecký jogurt.

Pitný režim při grilování
Když se řekne „grilovačka“, nejspíš každého automaticky napadne pivo, v těhotenství nealko verze. Avšak tyto nápoje také obsahují cukry, proto je třeba mít jejich zkonzumované množství pod kontrolou a započítat je do příjmu sacharidů.
Ale i obyčejná neperlivá nebo bublinková voda může s trochou snahy chutnat mnohem lépe. Přidejte třeba plátky okurky nebo na kousky nakrájené ovoce, perfektní je například drobné bobulovité ovoce, meloun, kiwi, jakýkoliv citrus – pokud je používáte i s kůrou, volte chemicky neošetřené plody.
K ochucení a osvěžení vody můžete použít i bylinky, třeba meduňku, mátu, tymián či bazalku, a nebo jedlé květy, jako jsou růže (ty z květinářství ne, jsou obvykle vydatně stříkané) a levandule. Více o tom se dozvíte v našem článku – Léto a těhotenská cukrovka: Pitný režim.
Závěr
Letní večery u grilu nabízí skvělou příležitost trávit příjemný čas se svými blízkými a potěšit se dobrým jídlem. Ale pro maminky s těhotenskou cukrovkou mohou představovat i určité výzvy. Inspirujte se naším článkem a překvapte ostatní neodolatelnými a zdravými dobrotami, které Vám nezvýší hladinu glykemie. A samozřejmě nezapomeňte kontrolovat Vaši glykemii pomocí glukometru Více o tom se dozvíte v našem článku – Těhotenská cukrovka: glukometry a měření glykemií.
Více inspirace můžete najít v našem e-booku Léto s těhotenskou cukrovkou.